Bekymret for rypekyllingene.

Vi har opplevd en av de kaldeste og våteste junidagene på lenge og dette traff på verst tenkelige tidspunkt. Rypene er nå i klekking og det har nok vært tøft å møte trønderværet for mange av dem.

Ikke bare står de i fare for å fryse i hjel men det er nok også utfordrende å finne mat. Som kjent er kyllingene avhengig av proteinrik mat de første 14 dagene for å vokse. Dette for de tak i ved å spise insekter før de senere går over til planteføde.  Kaldt og vått vær betyr at kyllingene trenger lengre tid på  næringssøk som igjen fører til nedkjøling før de igjen kan søke varme under mor. I helga lå det snø godt nede i lirypeterrenget dessverre. Nå er det slik at disse fjellfuglene er tilpasset er vekslende vær og forskere sier at det må ekstremvær til før det får konsekvenser for kyllingene. Om været har vært ekstremt nok får vi svar på i august når vi skal gjennomføre lirypetaksten. Vi får bare håpe at temperaturene stiger snarest.

Fikk i dag melding om at det var funnet 2 døde skogsfuglkyllinger under en blodsporprøve på Frigaarden i helga. De 2 døde kyllingene lå sammen og var av jerpes størrelse. Vi kan bare spekulere i årsaken men mest trolig er det løse hunder som har vært på ferde. Kyllingene lå 200 m fra vei og vi vet det er mange som lufter hundene løse i dette området. Oppfordringen må være å holde hundene i bånd i denne sårbare tiden.

JoomShaper